قیمه ریزه یا کله گنجشکی؟

حدیث الیاسی
حدیث الیاسی
| خواندن 3 دقیقه 19 آذر 1401
قیمه ریزه یا کله گنجشکی؟

قیمه ریزه یک غذای سنتی ایرانی است که خاستگاه آن به اصفهان برمی‌گردد اما برخی از شهرهای دیگر ایران مانند کاشان و کرمانشاه با اندکی تغییر در مواد اولیه و مراحل پخت نیز، این غذای محلی را درست می‌کنند. یکی از موارد جالب درباره قیمه ریزه این است که اگر کسی تا به حال آن را درست نکرده باشد یا تجربه خوردن آن را نداشته باشد، ممکن است انتظار یک مدل غذا با ترکیبات اصلی خورش قیمه را داشته باشد!

درحالی که قیمه ریزه هیچ شباهتی به خورشت قیمه ندارد. جالب است بدانید که قیمه در لغت به مفهوم گوشت است و این پیام را می‌رساند که این غذا حاوی گوشت است. همانطور که قرمه نیز این مفهوم را درون خود دارد.

فرق قیمه و قرمه در این است که گوشت کوچک قیمه و گوشت تیکه‌ای بزرگتر را قرمه می‌گویند.

آخرین مورد جالبی که درباره قیمه ریزه وجود دارد این است که ممکن است خیلی از افراد آن را درست کرده باشند اما با نامی دیگر! کله‌گنجشکی! بله کله گنجشکی یا سرگنجشکی همان قیمه ریزه است.

در این مطلب از مجله تاندوری طر تهیه قیمه ریزه اصفهانی را با هم مرور می‌کنیم و نکات مهم برای پخت بهتر و طعم لذیذتر آن را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

درصورتی بخواهید طرز تهیه انواع غذاهای ایرانی و بین المللی را آموزش ببینید و یا در تهیه انواع کیک و شیرینی مهارت کسب کنید، آکادمی مهارت و خلاقیت تاندوری دوره‌های آموزشی کاملا حرفه‌ای را زیر نظر مدرسین مجرب با کمترین هزینه در اختیارتان قرار داده است.

با استفاده از این دوره‌ها و با مشاوره و کسب راهنمایی از تاندوری، می‌توانید خیلی زود رشد کنید و کسب و کار خانگی خود را استارت بزنید.

طرز تهیه قیمه ریزه

طرز تهیه قیمه ریزه

قیمه ریزه یا سرگنجشکی چگونه درست می‌شود؟

حجم مواد اولیه آورده شده برای پخت قیمه‌ ریزه در این دستور پخت، برای 4 نفر کافی است. درصورتی که بخواهید برای تعداد افراد بیشتری این غذا را تهیه کنید، بهتر است با همان نسبت به مواد اولیه اضافه کنید.

مواد لازم برای تهیه قیمه ریزه

گوشت چرخ‌کرده: 400 گرم

پیاز:2 عدد بزرگ

نمک: به مقدار مورد نیاز

فلفل: به مقدار مورد نیاز

رب گوجه‌فرنگی: 2 قاشق غذاخوری

آرد نخودچی: 3 قاشق غذاخوری

ترخون و نعناع:3 قاشق غذاخوری

زردچوبه: به مقدار کافی

روغن: به مقدار کافی

قیمه ریزه اصفهانی

قیمه ریزه اصفهانی

نحوه پخت قیمه ریزه به روش اصفهانی

برای پختن قیمه ریزه نیاز است در ابتدا در یک فرآیند آماده‌سازی اولیه ابتدا مایه قیمه ریزه را درست کنیم.

  • یکی از پیازها را بردارید و پوستش را کنده و سپس رنده کنید. پیاز رنده‌شده را به خوبی فشار دهید تا آب پیاز از آن جدا شود سپس خود پیاز را بدون آب به گوشت چرخ‌کرده اضافه کنید.
  • در این مرحله آرد نخودچی، نمک، فلفل سیاد و زردچوبه را به مواد اضافه کنید.
  • ترخون و نعنا را خوب بشویید و به روی یک تخته ساتوری و به مواد اضافه کنید.
  • اکنون همه این مواد را باهم ورز دهید تا به خوبی مخلوط و یکدست شوند و حالت چسبنده بگیرد.
  • بگذارید درون یخچال حدود 1 ساعت این گوشت‌ خمیرمانند استراحت کند. (روی ظرف را سلفون بکشید.)

مرحله بعدی

درست‌کردن سس قیمه ریزه نیز مراحلی دارد که می‌توانید در زمان استراحت گوشت، آن را طی کنید.

  • پیاز باقی‌مانده را نگینی و ریز خرد کنید و به همراه روغن در ماهی تابه تفت دهید.
  • بگذارید پیازها رو ی حرارت تفت بخورد اما نگذارید بسوزند. سپس کمی فلفل سیاه و زردچوبه به آن اضافه کنید.
  • کمی بعد رب گوجه‌فرنگی را روی پیاز ریخته همزمان با تفت‌دادن اجازه دهید تا مواد باهم ترکیب و یکدست شوند.
  • در این مرحله 5 لیوان آب جوش به مواد اضافه کنید و بگذارید سس قیمه ریزه روی حرارت بماند و جا بیفتد.
  • مایه گوشت را از یخچال خارج کنید و مجدد کمی ورز دهید.

مرحله آخر

درست‌کردن قیمه ریزه

  • کمی گوشت را بردارید و کف دست خود اصطلاحا قلقی کنید تا به شکل کروی درآید. تمام خمیر گوشت را به این شکل درآورید.
  • تمام گوشت‌های قلقلی را درون سس گذاشته و با حرارت کم اجازه دهید تا بپزند. یک ساعت تا یک ساعت و نیم زمان می‌برد.
  • در نهایت ظرف را روی اجاق بردارید در یک ظرف جدا ریخته و با ریحان تزئین کنید.

نوش جان!

نکته: این غذا هم با نان و هم با برنج قابل سرو است.

 

 

سایر مطالب پیشنهادی مجله تاندوری:

طرز تهیه کله جوش خوشمزه (مرحله به مرحله)

 

 

برای شما